Пиша за..“Вино от глухарчета“ и „Сбогом, лято“ от Рей Бредбъри

1795.1000  Пили ли сте някога вино от глухарчета? Една капка само е нужна, за да ви отведе в едно незабравимо лято. Безсмъртно, пълно с идеи и детска радост. Но и леко тъжно. Заради смъртта на любимите хора, заради мисълта да остарееш и мисълта отново да бъдеш млад.

• „Старостта винаги е ужасно официална. Към нея винаги се обръщат на презиме.”

  Рей Бредбъри ни отвежда в лято хилядо деветстотин двадесет и осмо, при Дъглас Споулдинг. Момчето, което научава що е да си истински жив. И се опитва да открие дали всички се чувстват наистина истински живи..или просто живеят. Запознаваме се с трепетите на едно момче, чиито мисли са далеч отвъд детските. Радостта от новите гуменки, страха от един дебнещ Самотник, новите открития, но най-вече жаждата за живот и приключения са в центъра на това лято. Бредбъри ни поднася хапка от Слънцето, отдавна забравеният мирис на бабините гозби; представя ни безсмъртието и смъртта без да ни натъжава (чак толкова).

• „Всъщност, щом свърши нещо, то си е отишло. Човек живее само в настоящето.”

Невероятен разказвач до мозъка на костите, Бредбъри винаги ще ме изненадва. Не само с удивителното си майсторство, но и с историите, героите, които сякаш сами, без негова помощ, оживяват върху страниците, готови да ти разкажат всичко… Само отпий една глътка!

2209.200Продължението му, „Сбогом, лято” пък ни поставя в една, вярвам, актуална и до днес битка – стари срещу млади. Отново сме с Дъглас Споулдинг и неговият момчешки, детски дух. И ето го и Калвин С. Куотърмейн, който все пак успява да зърне себе си в малкият Споулдинг. И войната приключва. Бързо и неусетно, като всяко лято.

• „Животът трябва да бъде докосван, а не удушаван!”

Една момичешка целувка, малко призраци и старият градски часовник, който отново тиктака. И тогава…сбогом, лято!

SelfishBookworm

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s