Пиша за… „Румо и Чудесата в тъмното“ от Валтер Мьорс

192948_b   Първата книга на Мьорс – „Градът на сънуващите книги”, завинаги ще остане една от любимите ми книги, която препоръчвам на всеки. С Румо се сблъскахме на Панаира на книгата и нямаше как да си тръгна без него. Замалко да изпусна това вълшебно приключение!

Отново бях в Замония – страна населявана от всевъзможни магични същества. Отново от скрина замонски се чуваше прищракване – поредното чекмедже се отваряше. Чекмеджето с буквата „Р” като смелото волпертингерче Румо.Мьорс създава свят в който доброто, представено от не толкова известни замонски герои, се бори срещу злото в серия от изпитания.

Приключението на нашето диво зверче започва в двора на Радпичкахените, където Румо е най-глезеното същество в целия двор. Непознавайки света отвъд него, малкият Румо попада на Дяволските скали. Той израства пред очите на читателя – от малък глезльо със зъбобол до голям, силен, отдаден волпертингер.

И тук отново срещаме познато име – фамилията Смайк. Да, точно така, ларвоакулите. Този път, Смайк е верен приятел на Румо, дори негов наставник. Румо израства пред очите му, така както израства пред читателя – докато самият волпертингер опознава света около себе си. Почти цялото му приключение е свързано с търсенето на Сребърната нишка. Тя го отвежда в град Волпертинг – градът, където неизбежно всеки разумен волпертингер отива.

Румо е смел, дори глуповат и безразсъден в действията си. Непознатият свят отначало го обърква и, може би, именно непознатото подтиква Румо към най-страшните места – първо срещата му с дяволските циклопи, след това Подземният свят с неговите врахоци, хомункъли, Гаунаби и йетита, дори се среща лице в лице с непобедимият генерал на Медните воини. И всичко това заради любовта и една кутийка!

И още колко опасности е готов да премине Румо! Затова не го питайте за приключенията му, той не е добър разказвач, просто го оставете да ви води, защото „има чудеса, които трябва да се случат в тъмното”!

Поздрави,

SelfishBookworm

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s