Пиша за… „Кутия за птици“ от Джош Малерман

1c02f534b91e214e6152244f7e48f8ea  Първо, искам да изкажа възхищението си към тази невероятна корица в която се взирах, на която се любувах дълго време преди да започна да чета. Обичам тъмни и мрачни корици, а тази отлично пресъздава атмосферата, духа на книгата!

 „Кутия за птици” е толкова объркваща, че малко след като я свърших, не можах да повярвам, че тя просто…свърши така. Приключи така бързо и неусетно, толкова лошо и същевременно по най-добрия начин, че просто не мога да намери подходящите думи да опиша чувството.

 Силно повлияваща, „Кутия за птици” е книга за борбата в един отчаян до ръба свят. Историята е концентрирана около Малори – жена, майка, оцеляла, която с всички сили се опитва да приспособи себе си и децата си към опасния, криещ опасности, външен свят. Свят в който им е отнето най-важното: зрението.

 Започва се няколко дни преди истинския ужас да настъпи – с колкото мистериозни, толкова и ужасяващи инциденти. Хората умират само защото могат да виждат. Защото виждат нещо за което не могат дори да разкажат преди да се осакатят и умрат.

24686535Книгата е покъртителна, ужасяваща. Тя е бягство и същевременно приближаване към онова, което все още ни е неизвестно. И точно в този свят Малори остава сама, на всичкото отгоре и бременна. Намира други хора, оцеляващи, които й подават ръка. Но и те в грешния момент взимат неправилното решение. Доверяват се. А доверието е едновременно сигурно убежище и гроб към смъртта в този рушащ се свят. Доверието им коства всичко.

 И Малори е единствената, която с двете бебета, остава жива. За добро или лошо. Но тя няма друг избор, трябва да оцелее. Децата са нейната опорна точка. Може би, обаче, тя не е най-добрата майка. Може би заучаването на децата към този свят, тренирането им да се превърнат само в СЛУХ, я прави лоша. И Малори постоянно се лута между добрите и лошите решения, които й се налага да взима.

 18498558Впрягайки последните си сили, отлагайки, чакайки цели четири години да излезе навън, не само, за да донесе вода или да изхвърли кофите в септичните ями, Малори най-накрая взема решение. Качва се на лодката, която кротко я е очаквала и започва да гребе. За да спаси децата и себе си!

 Краят не ме удовлетвори. Така ми се искаше историята да се разплете. Да ми даде повече отговори. Вместо това тя само ми загатваше по малко, докато накрая ме остави с хиляди въпроси!

Поздрави,

SelfishBookworm

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s