Пиша за… „Сияние на жена“ от Ромен Гари

Ромен Гари.jpgАвтор: Ромен Гари
Преводач: Зорница Китинска
Корица: Лъчезар Владимиров
Издателство: Леге Артис
Страници: 120
Година: 2004
Оригинално заглавие: Clair de femme

indexНа днешния ден е роден Ромен Гари. Не съм чела нищо друго от него, освен „Сияние на жена”, която приключих преди няколко седмици и по някакъв чист късмет, днес, на рождения му ден, сядам да пиша ревюто й.

Великолепно е как той успява да разгледа онези мръсни къчета на човешката душа и да изрови от там забравеното, за което никой друг не смее да говори на глас. „Сияние на жена” е за онази разбитост на духа, когато загубиш някого и все пак се опиташ да оцелееш, намирайки друг. Разбира се, никога не е същото, но е нещо като „взаимопомощ”. И сякаш изгубената жена е само красив лик, в който главният герой е открил любовта, а всъщност любовта и жи

вотът са нещо много повече – те са отвъд пространството, в което си мислим, че сме господари, отвъд представите на човека за съществуване. Любовта никога не се губи, подчинявайки се на закона за запазване на енергията, тя просто се трансформира в жажда за живот и за откриване на онзи друг, който да поеме изстрадалата ни душа. Любовта е сияние, сияние на жената, която я е създала първа и е оставила завета нейното дело да бъде продължено от някой друг, достатъчно силен, за да издържи.

Гари е…великолепен, просто няма друга дума, която да го описва по-добре. Но и отчасти неразбираем за мен. Разбира се – докосващ със своите проникновения за живота и живеенето изобщо, но и някак все още далечен. Докато четеш и те обзема едно странно усещане на изоставеност, но и надежда, на обреченост, но и път през пелената на отчаянието, което е нужно на всеки ни.Няма нужда от повече думи, Гари се чувства.

 

Поздрави,

SelfishBookworm

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s