Пиша за … „Шоколад“ от Джоан Харис

Joanne Harris - Джоан Харис.jpgАвтор: Джоан Харис
Преводач: Невена Дишлиева – Кръстева
Корица: Буян Филчев
Издателство: Прозорец
Страници: 288
Година: 2001
Оригинално заглавие: Chocolat

Получих „Шоколад” като подарък. Името й ми навя само бледи спомени от филма по книгата. Четенето й беше великолепно изживяване. Е, има си своите недостатъци – препоръчвам ви в главите с изброяване на сладкишите  да си държите любим шоколад до нощното шкафче, ей, така, за всеки случай. 🙂

  • „Щастие. Просто като чаша шоколад или сложно като сърцето. Тръпчиво. Сладко. Живо.”

Джоан ни представя Виан Роше, чийто живот е едновременно

2110871983.jpg

изпълнен с много приключения заради пътуванията й по света, но и с тъга по задържането на едно място, създаването на истинско семейство, чувството да си защитен без да се налага да бягаш. Съдбата й я отвежда в малкото градче Ланскене, където тя отваря малък шоколадов бутик –  „La Céleste Praline”, за да прави това, което умее най-добре – шоколадови изкушения.

Този път Виан се моли да бъде приета, за да не се налага отново да се мести заедно с малката си дъщеря Анук. Срещу тях обаче се изправя местният свещеник, който обвинява Виан, че изкушава енориашиите му с шоколада си, а самият свещеник крие тайни, които ще ви изненадат.

Наситен с мириса на шоколадови стърготини и току-що изпечени флорентинки, „Шоколад” е пълен с цял арсенал от герои, които ме удивиха с неизчерпаемата си енергия, с волята си за живот, със смелостта да се опълчат срещу нередностите, за да бъдат щастливи.

Сред страниците на романа трудно ще ви стане скучно. Виан притежава магнетичност и редкия талант да бъде себе си в град, в който искат да й наложат да бъде нещо друго (или изобщо да не бъде там). А освен това най-вероятно знае и кои са любимите ви сладки с помощта на „шоколадовия” си нюх и щипка магия. Различно мислене, различни нрави, но правилните, онези, които не те затварят в рамка „проповядва” Виан. Почти можеш да усетиш свободния й дух, толкова осезаемо вклинен в нейната шоколадова природа докато около теб са безбройните изкушения, които тя е сътворила с двете си ръце.

  • „Пророчеството е начин да кажем на себе си нещо, което вече знаем. От което се страхуваме.”

Свобода лъха от тези страници, свобода и мирис на шоколад. Само колко малко трябва, за да бъдем щастливи!

Поздрави,

SelfishBookworm

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s